a capella vrouwengroep

De pers over ons

Middenstandsbelangen

De maandelijkse rubriek van Il Settimo Borgo in Corinaldo was deze keer gewijd aan ons bezoek aan de B & B.
Net als de vorige keer werden we, deze keer compleet, weer hartelijk ontvangen door Marion en Herman. Hieronder hun verslagje van ons bezoek.

DeMooiGeldropMierlokrant

Zonovergoten vijftiende Marianne Koren Festival

di 20 jun 2017, 8:18 

Geldrop - Op het plein voor centrum Hofdael, De Bleek, vond op vrijdag 16 juni het 15e Marianne Koren Festival plaats. Zeven koren gaven een avondvullend optreden voor ruim 400 toehoorders op het zonovergoten plein. Het klapstuk was een gezamenlijk optreden van alle koren die samen met het publiek het zeemanslied 'John Brown' ten gehore bracht. Lees verder >>>


MIDDENSTANDSBELANGEN

Multi(f)vocaal viert 10-jarig bestaan op Il Settimo Borgo

7 oktober 2015

Herman en Marion (eerste twee links, achterste rij) en Multi(f)vocaal te midden van het Italiaanse koor in Corinaldo

GELDROP – CORINALDO – Zanggroep Multi(f)vocaal uit Geldrop reisde in het weekend van 4 september af naar Corinaldo in De Marken (Italië) om hun tienjarig bestaan te vieren. Dit gebeurde vanuit B&B ‘il Settimo Borgo’ bij Herman en Marion Voetman: oorspronkelijk uit Geldrop en bekend met Multi(f)vocaal. Deze legden vooraf contact met het ‘coro polifonico, Cità di Corinaldo’; samen met dit koor gaf Multi(f)vocaal een spetterend concert in het gemeentehuis van Corinaldo.

Niet alleen het concert was geweldig. Het Geldropse à capella koor onder leiding van Loekie Ruissen genoot van veel meer. Het weekend begon op donderdagavond met een gezellige pizza-avond onder de olijfbomen op de B&B. Samen met een afvaardiging van het Corinaldees koor werd er gegeten en natuurlijk al wat gezongen. Op vrijdag bezocht Multi(f)vocaal de basiliek van de Zwarte Madonna van Loreto. In de kapel kregen de dames toestemming om te zingen; heel ontroerend. Bij een heftig noodweer tijdens de lunch op het mooie strand van Portonovo maakte Multi(f)vocaal de schrik voor het onweer helemaal goed voor de gestrande mensen en hun kinderen. Hun vrolijke noot en zeker het Italiaanse lied dat ze speciaal schreven en instudeerden raakte de  harten van de Italianen. Terug in Corinaldo was er ’s avonds in de gemeentelijke raadszaal een gezamenlijk optreden met het plaatselijke koor. Beide koren en de toehoorders waren enthousiast en vol lof. Multi(f)vocaal kreeg cadeautjes van de gemeente en … moet zeker terugkomen. Zaterdagochtend na een heerlijk ontbijt ging het via de gezellige weekmarkt in Fano naar het strand. De huurbedjes op het strand konden worden voldaan met een lied. Een gezellige borrel op de B&B werd gevolgd door een smakelijk diner in een van de locale restaurants, met Nederlandse bediening. Het feestweekend werd afgesloten met een bezoek aan het pittoreske theater Goldini in Corinaldo waar Multi(f)vocaal spontaan op het podium zong voor de aangedane theaterdirecteur en Marion. Na een wandeling door het historisch centrum en het zingen bij de beroemde put ging het huiswaarts. Helaas miste het koor wegens ziekte een van haar acht leden. Misschien komt er ooit een vervolg maar dan met een kompleet Multi(f)vocaal. Theater en gemeente hebben al een plekje gereserveerd.

Wijkblad Coevering Geldrop

 
Blog van de redactie van Wijkblad Coevering Geldrop
 
Multi(f)vocaal

16 februari 2014

Het is vrijdag 14 februari, Valentijnsavond. In de wintertuin van ’t Groen Koffiehuis, wordt een speciaal concert gegeven, een Valentijnsconcert. Acht dames zingen à capella mooie liederen uit het begin van de vorige eeuw. Liederen over de liefde, wat op deze dag zeer toepasselijk is. Zelf schrijven ze: “Liefde, daar is heel wat over te schrijven en… te zingen.” En zo geschiedde.
Een dag later zit ik bij Loekie Ruissen aan de koffie. Nieuwsgierig naar het verhaal van Multi(f)vocaal. Loekie zong lang geleden, samen met haar schoonzus. in een koor. Jaren later was ze bij een optreden van haar man Piet die in een jazzband speelt. Toevallig kwam haar schoonzus binnen om wat te drinken tijdens een fietstocht. Tijdens die avond ontstond het idee om een koor te beginnen. Het liefst à capella, onversterkt, puur en zonder veel gedoe. Zeo werd er begonnen met 3 vrouwen waarna de andere 5 er langzaam maar zeker bij kwamen. Loekie vindt het aantal van 8 mooi, niet te groot en ook niet te kwetsbaar. Door elke week te repeteren kon in 9 jaar tijd een mooi repertoire opgebouwd worden. Het streven is zo’n vier keer per jaar op te treden. Het liefst in kleine gezellige zaaltjes.

Ze maken het zich niet makkelijk. “De stem is het moeilijkste instrument, we zingen niet de eenvoudigste muziek, en dat ook nog à capella.” De nummers arrangeert Loekie zelf. Ze houdt van muziek met karakter. Ze baseert de vier partijen op de akkoorden van het muziekstuk. Vroeger met potlood op papier, tegenwoordig op de computer. “Het voordeel is dat je meteen kunt horen hoe het klinkt.” Ze gebruikt vaak nummers uit het begin van de vorige eeuw. Die liggen haar, en het koor het beste. Vaak gaan de nummers over de liefde. Dat komt ook goed van pas bij een Valentijnsconcert. Nadat het nummer muzikaal staat wordt er ook gekeken naar een bijbehorende opstelling en choreografie.

Loekie is met muziek opgegroeid. Haar vader had een eigen gitaarfabriek. Zelf speelt ze beetje gitaar en piano. Ze kan goed arrangeren en zorgt daarnaast, samen met de andere dames, voor de choreografie. Haar schoondochter, afgestudeerd op dans, helpt soms daarbij. Nu en dan wordt er een video opname gemaakt zodat iedereen kan zien hoe het overkomt op het publiek. “Zeer leerzaam.”

Natuurlijk wil ik weten waar die (f) in de naam voor staat. Die komt van de multifocale brillen en/of lenzen die de dames nodig hebben tijdens de repetitie voor het lezen van de bladmuziek. Tijdens een uitvoering gaat alles uit het hoofd en ziet niemand de brillen. Vandaar. Verder is het meerstemmig zingen, met meerdere vocalen, multivocaal

Het concert van gisteren is ook opgenomen en intussen al weer afgespeeld. “Het ging best lekker.” Dat vond het publiek in de zaal ook, wat te horen was aan het applaus.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie is te vinden op http://www.multifvocaal.nl.

Rob Biesters.